Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Krumplis-sajtos pogácsa

2009.08.21

Krumplis sajtos pogácsa 

 Hozzávalók: 

50 dkg áttört főtt krumpli (vagy maradék krumplipüré, vagy krumplipehelyből készült püré), 2 dl tejföl, 1 tojás, 5 dl tej, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 60 dkg liszt, 25 dkg puha vaj, 1 evőkanál só, 20 dkg reszelt füstölt sajt, kb. fél dl étolaj. 

A pogácsák tetejére: egy villával felvert tojás, díszítésnek magvak vagy reszelt sajt.

Elkészítés: 

Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a langyos, cukros tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik).  

Az áttört krumplit összekeverjük a puha vajjal, a tojással, a tejföllel, a sóval és az élesztős tejjel.  

Az így kapott keverékhez hozzáadjuk a lisztet, és a maradék tejet apránként hozzáadva sima, puha tésztát gyúrunk.  

(Annyi tejet adjunk hozzá, hogy lágy, de nem folyós tésztát kapjunk.  

Csak addig kell gyúrni, amíg a tészta összeáll.) 

A tésztát fél óráig letakarva kelesztjük. 

Ezután a tésztát négyzet alakúra nyújtjuk, megkenjük vékonyan étolajjal, és egyenletesen megszórjuk a reszelt sajttal (a sajtot egy kicsit nyomkodjuk bele a tésztába).  

Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, feltekerjük.  

A tekercset ismét téglalappá nyújtjuk (kb. másfél centi vastagságúra), pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük.  

A pogácsák tetejét megkenjük tojással, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, napraforgómaggal, és előmelegített 220 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Tipp: 

A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát újra összegyúrtam, kinyújtottam, tökmaggal megszórtam és újra föltekertem, négyzet alakúra nyújtottam, de aztán nem szaggattam ki pogácsaszaggatóval, hanem tojással megkentem és sajttal megszórtam a tetejét, éles késsel hosszú rudakra vágtam és úgy sütöttem meg.