Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Grissini

2009.08.19

Grissini

Hozzávalók:
40 dkg fehér (tönköly)liszt, 10 dkg zabpehely, fél kocka (2,5 dkg) friss élesztő, egy kiskanál cukor, egy mokkáskanál só, 5 dkg vaj, 2 dl langyos tej (vagy langyos víz), 10 dkg reszelt sajt, 1 villával kissé felvert tojás, hántolt napraforgómag, hántolt tökmag, szezámmag...

Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos tejben (vízben) a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba öntjük. 
Beleszórjuk a zabpelyhet, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt. 
Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. 
Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk. 
Ha a tészta túl kemény, adjunk hozzá apránként még egy kis langyos tejet vagy vizet.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és kb. duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát téglalappá nyújtjuk. 
A téglalapot megkenjük az olvasztott, de nem meleg vajjal, megszórjuk a reszelt sajttal, és félbe hajtjuk úgy, hogy a tészta egyik fele takarja a másik felét. 
A tészta tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk a magvakkal, a magvakat rányomkodjuk, aztán a tésztát hosszú csíkokra vágjuk. 
(Nekem ebből a mennyiségből 8 db  kb. 35 cm hosszú, 3-4 cm széles csík jött ki.) 
A csíkokat megtekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. 
Még negyed órát kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra, aztán szép aranybarnára sütjük a megkelt grissiniket.