Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Aszalt paradicsomos kifli és zsömle

2009.08.27

Aszalt paradicsomos kifli és zsömle

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 3 evőkanál (olíva) olaj, 5 dkg (fűszeres olajban érlelt) aszalt paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt, 2 mokkáskanál só, egy mokkáskanálnyi apróra vágott bazsalikom és kakukkfű, 1 kiskanál cukor, 3-4 dl langyos víz.

 

Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos vízben a cukorral felfuttatjuk (megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).

A lisztet egy mély tálba öntjük.

Beleszórjuk a sót, a bazsalikomot és a kakukkfüvet, belereszeljük a fokhagymát, beleöntjük a felfuttatott élesztőt és 1 evőkanál olajat.

Az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.

A gyúrás közben fokozatosan hozzáadjuk a maradék vizet, de óvatosan, nehogy túl folyós legyen a tészta.

Puha, de gyúrható tésztát kell kapnunk.

Mikor a tészta az edény falától már elválik, gyors mozdulatokkal belegyúrjuk az apró kockákra vágott aszalt paradicsomot.

A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát két cipóra osztjuk.

A cipókat egyenként körlappá nyújtunk, a körlapokat megkenjük 1-1 evőkanál olajjal, megszórjuk a reszelt sajt harmadával.

A körlapot ezután átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk.

A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket megkenjük langyos vízzel, megszórjuk a  a maradék reszelt sajttal, és 220 fokon szép aranybarnára sütjük őket.

Ugyanebből a tésztából készíthetünk zsemléket is:

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.