Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Francia rakott krumpli

2009.08.17

Francia rakott krumpli

Hozzávalók:
1 kg krumpli, só,  reszelt szerecsendió, tej vagy főzőtejszín, 5 dkg vaj, 1 gerezd fokhagyma, reszelt sajt.

Elkészítés:
A krumplit megpucoljuk, és 1-2 milliméter vastagságú karikákra vágjuk vagy gyaluljuk.

Egy hőálló tálat körben bekenünk a félbevágott fokhagymagerezddel.

(Aki nem szereti még a nagyon enyhe fokhagymás ízt sem, az ezt hagyja ki.)

Vajjal kenjük ki az edény oldalát.

A krumplikarikákat az edénybe rakjuk. 

Rétegenként megsózzuk és kis szerecsendiót reszelünk rá. 

Végül pedig felöntjük annyi tejjel vagy főzőtejszínnel, amennyi ellepi.

A tetejére vajat morzsolunk, reszelt sajtot szórunk, aztán 200 fokos sütőben puhára sütjük (kb. egy óra). 

Ha túl hamar pirulna a teteje, fedjük le alufóliával.

Ez az étel egytálételként is fogyasztható valamilyen friss salátával például, de köretnek is kiváló.