Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Túrós-morzsás sütemény körtével

 

Hozzávalók

a tésztához:

1 csomag szárított (vagy fél kocka friss) élesztő, 90 ml langyos tej, 30 g vaj, 40 dkg liszt, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 tojás, + vaj a tepsi kikenéshez, + liszt a nyújtáshoz

Hozzávalók

a töltelékhez:

20 dkg vaj, 1,5 kg sovány túró, 6 tojás, 2 csomag vaníliás pudingpor, 1 citrom reszelt héja és leve, 30 dkg cukor, 4-5 szép sárga édes körte

Hozzávalók

a morzsához:

25 dkg liszt, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 12 dkg vaj

 

Elkészítés:
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. (Kenyérsütő gépben is meg lehet keleszteni, de figyelni kell a dagasztásnál, és egy kis plusz tejjel segíteni a keverőlapátnak, hogy összeálljon a tészta.

Így szépen megkel, cserében nyújtásnál jól meg kell majd lisztezni, hogy ne ragadjon!

Ezzel a módszerrel is hibátlan lesz a tészta.)

A töltelékhez megolvasztjuk a vajat, és hagyjuk hűlni.

A túrót összekeverjük a tojássárgájával, a 15 dkg cukorral és a pudingporral.

Hozzáadjuk a vajat, a reszelt citromhéjat és a citrom levét.

A fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük, és a túróhoz keverjük.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd átemeljük egy kivajazott, peremes tepsibe. Rákanalazzuk és elsimítjuk a túrós tölteléket.

Megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk a körtét, majd a túró tetejére sorakoztatjuk.

A süteményt előmelegített sütőbe tesszük, és 175-180 fokon 30 percig sütjük.

A morzsa hozzávalóit összegyúrjuk.

Kivesszük a sütőből a süteményt, a morzsát a körték tetejére szórjuk, és visszatesszük a sütőbe, majd további 20-25 percig sütjük.

(A túrómasszába mazsolát is tehetünk.)

Egy hasznos tipp: ne szeleteljük fel forrón a süteményt, inkább hagyjuk kihűlni, akkor szépen egyben marad a túró.

Borzasztó nagy adag lesz belőle, nagy társaságnak érdemes elkészíteni.

Ha csak magunknak sütjük, az sem baj, másnapra lesz csak igazán finom

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.