Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A foltvarrás előkészületei
 
Mire is kell ügyelni még azelőtt, hogy tűt és cérnát vennénk a kezünkbe, vagy fűznénk a varrógép tűjébe a foltmunka elkészítéséhez.
Ha épp most értél haza a méteráru üzletből, vagy a szekrényben talált apróbb darabokat szeretnéd a foltvarráshoz felhasználni, sajnos azt kell mondjam, ne kezdj még bele a textilek felszabdalásába.
 
Beavatás
Amikor a különféle anyagokat megveszed, legyen az első dolgod, hogy alaposan beáztatod őket - lehetőleg meleg vízbe - majd hagyod a vizet kihűlni. 
A textilek többsége ugyanis az első mosás alkalmával veszít a méretéből (összemegy).  Természetesen ez a méretváltozás nem egységes, különféle anyagoknál más és más az arány. 
Amíg egyben van a textil, megkíméled magad a későbbi bosszúságtól, ami akkor adódhat, ha a beavatás nélkül összevarrott anyagok mosása után azokról kiderül, hogy különféle mértékben mennek össze.
Az áztatás során az is kiderül az anyagokról, hogy azok mennyire színtartóak
Vannak, amelyek egyáltalán ne engedik a színüket, de vannak olyanok is, amelyek többszöri áztatáskor is bőséges festékanyaggal színezik a vizet. 
Valamennyit segíthetsz a színtartósságon ecettel, azonban  ha a sokadik mosáskor is színeződik a víz, le kell mondjál az anyag felhasználásáról.
A fentiek szerint tehát az első szabály: minden anyagot - még a legkisebbet is - mosd ki a felhasználás előtt.
 
Vasalás
A mosás után érdemes még nedvesen a textileket szépen kivasalni. 
Ekkor megláthatod, ha esetleg van valamilyen anyaghiba a textilen, és sokkal könnyebben tudsz a későbbiekben a rendben tartott anyagok között keresni, mint a gyűrötten összedobált anyaghalomban.
 
Szálirány meghatározása
A szabás elkészítésekor fontos, hogy tudd, milyen irányba is szőtték az anyagot, ezért érdemes valamilyen módon jelölni a textilen, milyen irányban is futnak a szálak.
A textil két szélével párhuzamosan futó szálakat hosszanti száliránynak nevezik, ebben az arányban megnyújtva nyúlik a legkevésbé az anyag.
A textil két szélére merőleges szálakat keresztirányban futó szálaknak nevezik, se ebben az irányban jobban nyújtható a anyag, mint a párhozamos irányban.
A jelöléshez használhatsz szabókrétát, gombostűt, egy szál eltérő fonalat…
 
Tervezés
Ha nagyobb munkába fogsz bele, érdemes lerajzolni a különféle blokkokat, majd azt, hogy a blokkokból hogyan áll majd össze egy egész foltmunka.
A tervezés során ügyelj arra, hogy a használt alapanyagok színükben és anyagukban is harmonizáljanak egymással, valamit számold ki előre, hogy melyik anyagból mekkora mennyiségre lesz szükséged.
Érdemes a varrás sorrendjét is eltervezni, mert így könnyebben halad a munka, ha tudod, hogy miből mennyit és hogyan kell összevarrnod.
A tervezés során a lerajzolt blokkokat érdemes kiszínezni, hogy lásd, milyen lesz a színhatás.  Erre és a blokkok tervezésére azonban már több cég is kínál különféle programokat, amelyekben akár egy gombnyomással megváltoztathatod az összes blokkod színét, alakját, számát…
 
Szabásminták, sablonok
A blokktervek elkészítése után a sokszor ismétlődő darabok kiszabásához érdemes kartonból, vagy plexiből sablonokat készíteni.
Ezek megkönnyítik a textilre készített mintadarabok elkészítését, és biztosítják, hogy egyforma méretű anyagdarabokkal dolgozhass.
Egyszerűbb téglalapok, négyzetek vagy háromszögek használata esetén azonban elegendő lehet egy vonalzó és egy vágólap használata a darabkák kiszabásához.
S ha már a textilek beavatva, a sablonok kivágva várják a megtervezett munka rajza mellett a érdemi munkát, jöhet az olló, a tű és a cérna, és kezdődhet a foltvarrás!